simplecoin logo
Nová peněženka s obřím e-ink displejem – Nový Ledger Flex
Bezpečnost
6 min
12.08.2024

Společnost Ledger, světový leader v prodeji hardwarových peněženek představila nový model peněženky Ledger Flex. Ten se od starších tlačítkových modelů diametrálně liší. Pojďme se podívat, jakou cestou se nové Ledgery ubírají.

Nový směr nových Ledgerů

Naprostá většina z nás se již někdy setkala s modely Ledger Nano X nebo S. Skládací zařízení, hrající mnoha barvami, se dvěma tlačítky bylo doposud ikonickým produktem této značky. 

Ledger pak několik let nazpět představil prototyp nové peněženky s e-inkovým displejem, který však nebyl roky k dispozici a pouze se o něm mluvilo. 

Na letošním BTC Prague jsme měli možnost si tento nový Ledger Stax osahat a nyní Ledger představuje novou peněženku s názvem Flex, která původní Stax tak trošku zpětně doprovází. Opravdu jen trošku, protože na očekávaný Stax jsou stále jen předobjednávky, nový Flex už koupíte i na Alze a vypadá to, že právě Flex bude další vlajková loď. 

Stax vs. Flex

Již dříve oznámený Stax připomíná miniaturní e-bookovou čtečku. Černobílý e-inkový dotykový displej je po levé straně ohnutý a Ledger to prezentuje jako první zařízení svého druhu s ohnutým e-ink dotykovým displejem. Právě na této hraně se pak ukazuje název zařízení a je možné více těchto „knížeček“ stackovat vedle sebe i díky magnetům, které obsahuje. Nicméně, cena 10 499 Kč je přeci jen za hardwarovou peněženku trochu moc. Nezmění na tom nic ani fakt, že lze bezdrátově nabíjet. Nový Flex pak v pár detailech snížil technické nároky a s cenovkou 6 449 Kč už to lze skousnout. A co za tuto cenu dostanete?

Nový Ledger Flex

Design a display

Flex lze koupit ve dvou barevných variantách šedostříbrné a oranžové. Barevný prvek je pak v dolní části zařízení a na postranním tlačítku. Zařízení má rozměry 78,4 x 56,5 x 7,7mm a váží 57,5 g. Přední straně dominuje e-inkový dotykový displej o úhlopříčce 2,84 palců. Jeho odezva je obdobná, s jakou se setkáme u běžných čteček e-knih typu Kindl. To znamená, že na reakci displeje si počkáme asi vteřinu. Díky své velikosti však může přehledně zobrazovat nejen QR kódy (na rozdíl od předchozích modelů), ale i černobílá NFT z vašich kolekcí nebo přehledný výpis podepisovaných transakcí.

Ledger Flex HW pněženka

Konektivita

Stax lze nabíjet a synchronizovat pomocí USB-C. Nabízí však možnost připojení k mobilu i desktopu pomocí bezdrátové technologie bluetooth. Podporuje všechny běžné operační systémy včetně Linuxu. Peněženka přináší zajímavou technologii Security Key. Ta ze zařízení dělá hardwarový „Yubi“ token, který může vytvořit další vrstvu zabezpečení při vašem přihlašování do online účtů. Přihlášení potvrdíte přiložením Flexu k mobilu, nebo desktopu s NFC čtečkou. 

Zabezpečení

Bezpečnost zařízení zajišťuje security chip s certifikací CC EAL6+. Ten zabezpečuje provoz na displeji, bluetooth přenos i NFC přihlašování. Záloha zařízení je pak tvořena 24 slovným seedem a PINem o 4 až 8 znacích. Ledger zde jde ve stopách Trezoru a na displeji zobrazuje při každém zadávání pinu číslice v náhodně vygenerovaném pořadí, kvůli riziku zachycení pohybu prstů při přihlašování.

Ledger Flex rozebraný

Nástroj pro dApps fandy

Kromě toho, že zařízení podporuje až 5500 kryptoměn, přichází s novinkou Clear Signing. Ta výrazně zpřehledňuje podepisování chytrých kontraktů, kde často na ostatních peněženkách nejsou potřebné informace o transakci. Flex vám ale ukáže vše přehledně a na jednom velkém displeji. Můžete si tak být jistí, že podepisujete to, co víte, že chcete podepsat. To ocení především uživatelé decentralizovaných burz a dApps aplikací.

Výrobce na webu neudává datovou kapacitu zařízení. Jak uživatelé Ledgeru vědí, pro držení více kryptoměn najednou je nutné instalovat do zařízení aplikace pro jejich správu. Často se jich tam tak vejde jen pár. Flex však kapacitu nového zařízení neuvádí. Což je zvláštní.

Černobílé NFT na Ledger Flex

Zhodnocení

Nový Ledger řeší neduhy, které uživatelé jeho starším modelům vyčítali. Tedy malý displej, špatné zobrazování QR kódů a zdlouhavé ovládání pomocí dvou tlačítek. Stax je elegantní a designově zajímavě zpracované zařízení, které najde využití u mnohých altcoinových fanoušků. Oproti Trezoru Safe 5 a T je displej snáze ovladatelný i těmi, kdo mají větší prsty. Hlavní nevýhodou je však pomalá odezva displeje. Pokud jste NFT fanoušek, asi byste také uvítali spíše barevný displej, pro prezentaci svých NFT kousků. Jsme velmi zvědaví, na reakci trhu. Z našeho pohledu je dvojnásobná cena oproti Trezoru Safe 5 vysoká a přidaná hodnota příliš malá. 

Jak to hodnotíte vy? 

Z naší třídenní ankety jasně vyplynulo, že jsme na „náš“ Trezor pyšní a nedáme na něj dopustit. 

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Dlouhodobě se věnuje vzdělávání veřejnosti a finančních poradců v oblasti kryptoměn. Mimo to založil projekt Dědění kryptoměn, který vysvětluje, jak bezpečně předat kryptoměny právoplatným dědicům.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše