simplecoin logo
Ethereová ETF jsou na burze. Co lze očekávat od ceny ETH?
Kryptoměny
4 min
24.07.2024

V úterý 23. července začala Chicago Board Options Exchange (CBOE), největší opční burza v USA, obchodovat pět nových spotových ETF na Ethereum. Co to znamená pro druhou největší kryptoměnu?

Spuštění spotových ETF na Ethereum

Komise pro cenné papíry Spojených států amerických (SEC) schválila 23. května změny pravidel, které umožnily prodej spotových ETF navázaných na cenu druhé největší a nejhodnotnější kryptoměny Etherea. Samotné schválení bylo velkým překvapením, ale o tom jsme se více rozepsali v článku Ethereové ETF schváleno – Nečekaná otočka regulátora o 180 stupňů.

V tomto článku se podíváme, jaký byl vstup ethereových ETF na trh a co lze očekávat, že se stane v dalších týdnech.

Nová spotová ETF byla schválena společnostem BlackRock, Fidelity, Invesco Galaxy, VanEck a Franklin Templeton. Podobně, jako u bitcoinových ETF i zde kraluje investiční fond Grayscale, který vlastní 2,5 milionu Etherů (9,1 mld. USD) a je doposud největším držitelem ETH a největším hráčem. To se ale nejspíš brzy změní.

Grayscale opět krvácí

Přestože si Grayscale také požádala o spotové ETF, které jí bylo schválené, nesnížila své správcovské poplatky, které jsou nyní 2,5 % a stalo se přesně to samé, jako u jejích bitcoinových ETF. Hned první den došlo k masivnímu odlivu kapitálu z ETF fondu ETHE. Ten se poplatky zkrátka nemohl rovnat konkurenci, která je nastavena od 0,15 % do 0,25 % a někteří dokonce v prvních měsících poplatky ruší úplně.

Konkurenční boj o tržní podíl

Grayscale nepomohlo ani to, že si nechala založit ještě jeden fond s tickerem „ETH“, který nabízí právě poplatky 0,15 %. Hned po prvním dnu obchodování totiž z jejích ETF fondů odteklo 484 milionu dolarů a přelily se do fondů BlackRocku a Bitwise.

Celkem se tak za první den přesunulo 484 milionů dolarů a investoři navíc nakoupili ETH ETF za 106 milionů dolarů.

Následující den byl již v záporných číslech, kdy investoři své vklady spíše vybírali a celkově skončel den na mínus 133 milionech USD.

ETH ETF
Zdroj: farside.co.uk

Předpověď ceny etherea

Analytici předpokládají, že do ethereového ETF by během několika měsíců mohly přitéct miliardy dolarů a jsou velmi optimističtí. Ovšem zvýšená poptávka ze strany institucí by mohla vyvolat krizi nabídky. Metrika Ethereum Exchange Reserve, sledující množství Etheru dostupného ke koupi je na mnohaletých minimech. Možná i kvůli velké spekulaci právě na rychlý růst ceny. Nedostatečná nabídka by tak opravdu mohla přinést výrazné zvýšení ceny Etherea.

Stav volných ETH na trhu
Zdroj: cryptoquant.com/asset/eth/chart/exchange-flows/exchange-reserve

Aktuální cena ETH

V době psaní tohoto článku se cena ETH pohybuje okolo 3 463 USD podle CoinGecko a uvidíme, jaká poptávka po ethereu z řad investorů bude. Lze předpokládat, že prvotní nadšení investorů budou ředit odprodeje z Grayscale, ale uvidíme, jak dlouho. V případě BTC to trvalo více než 4 měsíce, než se úprk investorů zpomalil a pak i zastavil.

Pokud Ethereu dlouhodobě věříte, máte teď ideální možnost dokoupit ještě na cenách okolo 78 tisíc korun. Tak nečekejte příliš dlouho!

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Kryptoměny studuji od roku 2014 a díky nim jsem pronikl do mnoha dalších oblastí od peněz, kryptografii až po vzdělávání. Své dosavadní zkušenosti se snažím předávat dál prostřednictvím článků, školení a projektů spojených s edukací o kryptoměnách.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše