simplecoin logo
Daně a Bitcoin – blýská se na lepší časy
Ostatní
4 min
06.07.2022

Jednou z překážek širší adopce kryptoměn jako nástroje každodenních plateb je otázka daňových povinností. Úplné osvobození od daní ze zisku, nebo alespoň tzv. časový test, to jsou nástroje, které investorům do kryptoměn prozatím zůstávají odepřeny. Celosvětově, ale už i u nás se na horizontu rýsuje naděje na zvrat a výrazné posílení pozice kryptoměn v právním řádu.

Nejnovějším kouskem do skládačky, který prezentovala nyní v červnu americká senátorka Cynthie Lummis, je návrh nedanit takové bitcoinové transakce, jejichž ekvivalent nepřesáhne 200 $. Jistě to není ideální řešení, ale i tak by mohlo dost výrazně nastartovat adopci Bitcoinu pro každodenní platby, a to i celosvětově, jelikož ostatní státy rády koukají na to, co udělají USA. Málokdo chce kvůli kávě za 4 dolary porušovat zákon a největší část objemu prostředků uložených v Bitcoinu tak zatím plní roli pasivního udržitele hodnoty v boji s rekordní inflací.

Česko zatím nemá jasno

Podobná situace je i u nás, kde byste měli odvést 15 % daň z příjmu u každé směny kryptoměn za jinou (krypto)měnu, při níž jste nebyli ve ztrátě proti nákupnímu kurzu. Pokud nakupujete pravidelně a v různých hodnotách, stává se z toho jen velmi obtížně řešitelný rébus vyžadující pečlivou evidenci transakční historie. 

Jistou naději pro tuzemské investory nedávno vykřesal rozsudek českého soudu, který dal za pravdu uživateli kryptoměn a zprostil ho daňové povinnosti v případě výměny bitcoinu za zboží a služby. Jásat by však bylo předčasné. Jednotlivý rozsudek soudu totiž dle českého právního řádu není použitelný jako precedens – nedá se na něj odvolávat v budoucích sporech se státem. Je však možné, že se jím další soudy přece jen budou alespoň inspirovat. Určitě je však potřeba vytvořit spolehlivý a čitelný právní rámec pro každodenní užívání.

Časový test a pak se uvidí

Toho se podle všeho ujme iniciativa části vládnoucí strany ODS. Ta má ve svém středu i pár silných hlasů v podobě krypto nadšenců, kteří volají právě po zpřehlednění a hlavně zjednodušení otázky daňových povinnosti pro kryptoměny v čele s Bitcoinem. Navrhují jako dočasné řešení před nalezením celkového právního rámce zavést alespoň tříletý časový test.

Časový test lze již nyní uplatňovat například u investic do akcií a zkráceně řečeno znamená, že pokud danou akcii držíte déle než tři roky, její následný prodej je osvobozen od daní z příjmů. 

Možná, že nejsme daleko od toho, aby se Česká republika dostala na úroveň Portugalska, lídra Evropské unie. Tato země kryptoměny od daní osvobodila již dávno a dala jasně najevo, že na tom v dohledné době neplánuje nic měnit.

Jana Brunclíková
Jana Brunclíková
Kryptoměny, stejně jako ostatní technologické novinky, se zájmem sleduji od jejich začátků. Nejdřív jsem měla pocit, že jde jen o hračku pro IT nadšence, která se nedočká reálného využití. Brzy se ukázalo, jak moc jsem se pletla. Už pěkných pár let máme doma Trezor, svého času jsme za bitcoiny nakupovali na Alze. U investic do krypta se vyplatí opatrnost a rozvaha, ale také určitá míra odvahy – stejně jako u jakékoli jiné investice.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše