simplecoin logo
Co je to halving a jak může ovlivnit cenu bitcoinu
Kryptoměny
5 min
17.04.2024

Halving, neboli česky „půlení“ je pravidelná událost, která se na bitcoinové síti odehrává každé 4 roky od okamžiku spuštění bitcoinové sítě v roce 2009. V minulosti se konal již třikrát a bitcoin vždy v následujícím roce dosáhl nového cenového maxima. Stane se to i nyní?

Halving je algoritmicky daná událost, která způsobí, že se vznik nových bitcoinů sníží o polovinu. V současné době totiž vzniká 6,25 nových bitcoinů za 10 minut. Tyto bitcoiny získávají těžaři. Aby mohli těžaři zaplatit za své stroje, elektrickou energii a další náklady, musí vytěžené bitcoiny prodávat a tím se na trh dostávají nové „mince“. 

 

Během půlení (20. dubna 2024) dojde ze vteřiny na vteřinu ke snížení této odměny o polovinu, tedy na 3,125 BTC. To bude mít několik důsledků. Sníží se nabídka nových bitcoinů a těžaři za svou práci dostanou jen poloviční odměnu. 

Co přinesly minulé halvingy

Jelikož je cena bitcoinu určená pouze nabídkou a poptávkou, měl halving v minulosti výrazný vliv na cenu tohoto digitálního aktiva. Snížení nabídky již tak vzácného aktiva se vždy projevilo na ceně. Přibližně rok po prvním halvingu, vzrostla cena BTC o 10 000 %, u druhého halvingu došlo k navýšení o 4 500 % a poslední having v roce 2020 cenu navýšil o 660 %.

 

Z uvedeného, lze očekávat, že i letos se cena „digitálního zlata“ zvýší. Je však vhodné upozornit, že vývoj tohoto cyklu je jiný, než byl v minulosti. Vliv tohoto halvingu lze jen velmi obtížně předpovídat, protože oproti předchozím cyklům, došlo k několika výrazným změnám. 



Bitcoin v nové situaci

Zaprvé, cenových maxim bitcoin dosáhl už 3 měsíce před halvingem, což se v minulosti nikdy nestalo. Důvodem bylo spuštění cenného papíru navázaného na cenu bitcoinu ve spojených státech. To přineslo enormní přísun peněz z kapes institucionálních investorů.


Za druhé, poptávka po bitcoinu byla doposud tvořena převážně retailem, tedy obyčejnými lidmi, kteří viděli v bitcoinu potenciál. To je tentokrát také jiné, protože i přes lehce zvýšenou aktivitu, běžní investoři bitcoin ještě nakupovat zdaleka nezačali. Jejich zájem se ale očekává každým okamžikem. „Je běžný jev,  že největší zájem o kryptoměny přijde při dosažení jejich maximálních hodnot“, uvádí Pavel Niedoba, zakladatel české směnárny Simplecoin a dodává „Vnímáme již zvýšenou poptávku zákazníků, ale velká část z nich se nyní spíše připravuje na další nákupy nebo realizování zisků z minulých období,“ dodává.

Raketový růst ceny za 6 měsíců

Ještě v říjnu minulého roku, tedy 6 měsíců nazpět stál 1 BTC „pouze“ 25 000 USD, tedy necelých 600 000 Kč. Nyní se prodává za 1,6 milionu korun, což je přibližně 160% nárůst.

 

Jedno ze zlatých přísloví investování říká, že historické výnosy negarantují ty budoucí. Pokud se však podíváme jednoduchým pohledem nabídky a poptávky, tak v současné době, nakupují jen americké investiční společnosti pro své klienty bitcoiny 10 krát rychleji, než stihnou vznikat. 

 

Po půlení, to bude 20 krát rychleji. I pokud by retail tentokrát nezačal nakupovat (což je velmi nepravděpodobné), bude cena bitcoinu tlačená vzhůru tak dlouho, dokud bude v USA po bitcoinu hlad. Navíc honkongská burza chce také obchodovat vlastní cenný papír vázaný na bitcoin, takže lze očekávat i peníze od investorů v Asii.



Cena bitcoinu dosáhne nových maxim

S tímto mixem lze očekávat, že cena opravdu nezůstane „sedět“ na 1,6 milionech korun, ale v horizontu 12 – 18 měsíců spíše vystřelí vzhůru. „Klientům nedoporučujeme dělat unáhlené vysoké jednorázové investice,“ vysvětluje Pavel Niedoba a uzavírá „bitcoin je silně volatilní a je vhodné nakupovat spíše pravidelně po menších částkách. Třeba u nás na Simplecoin.eu lze nastavit automatické nákupy a cenu snadno průměrovat.“ Bitcoin je možné nakupovat i po malých částkách a postupně jej šetřit. V dlouhodobém časovém horizontu se zatím ukazuje jako spolehlivý uchovatel hodnoty.



Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Kryptoměny studuji od roku 2014 a díky nim jsem pronikl do mnoha dalších oblastí od peněz, kryptografii až po vzdělávání. Své dosavadní zkušenosti se snažím předávat dál prostřednictvím článků, školení a projektů spojených s edukací o kryptoměnách.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše