simplecoin logo
Co je NFT? Vyplatí se NFT koupit?
Dlouhodobé investování
5 min
18.01.2023

Slyšeli jste někdy o digitálních grafikách, které se prodávají za miliony korun? V tom případě jste se setkali s NFT (Non-fungible token). Co je NFT nemusí být každému zřejmé, proto přinášíme text, který uvrhne na celý trend světlo. Vyplatí se NFT koupit? Nebo je lepší zůstat u klasického bitcoinu?

Co je NFT?

Non-fungible token lze volně přeložit jako „nenahraditelný token“. Často se taktéž používá spojení „nezástupný token“. Ona nenahraditelnost spočívá v kódu NFT tokenů. Každý z nich je totiž unikátní a dá se přesně identifikovat a rozpoznat od druhého.

To si lze jen těžko představit. Jak může být něco digitálního nenahraditelného? Dobrým přirovnáním nám mohou být sběratelské karty. Pokud máme 3 běžné karty v dokonalém stavu, jednu lze za druhou zaměnit. Pořád půjde o tu samou kartu. Nicméně, pokud máme ojedinělou kartu, například s podpisem, která nikde na světě není, máme kartu nenahraditelnou

Právě „podpis“ je v srdci přitažlivosti NFT. Každý token je podepsaný, takže jej nikdy nelze zaměnit s tokenem jiným. Díky této charakteristice se užívají NFT zpravidla pro zastupování digitálního umění. Avšak možnosti využití těchto tokenů sahají až k virtuálním občanským průkazům.

Technické fungování Non-Fungible Tokenů

NFT jsou individuální tokeny, které jsou hostované na síti blockchain. NFT nikdy nemají vlastní blockchain, jako třeba Bitcoin, ale fungují v rámci Ethereum, BSC či jiných sítí. 

Každá ze sítí má své vlastní tržiště, na kterém se NFT obchodují v páru s kryptoměnou daného blockchainu.

co je nft

OpenSea je největší tržiště NFT. Funguje na síti Ethereum a obchoduje se na něm vůči ETH.

Příklady projektů NFT

Umělci či společnosti umělce zastupující většinou vypouští NFT v podobě galerií – sérií, chcete-li. Jeden token NFT tak stojí vedle desítek až stovek ostatních, které se podobají a liší v některých aspektech. Tím hlavním samozřejmě budiž vzácnost, která je determinovaná trhem – obrázek se líbí nejvíce lidem.

co je nft

Bored Ape Yacht Club patří mezi nejprestižnější série NFT. Zdroj: OpenSea

Částky u tokenů nejsou upravené. Tokeny jsou seřazené od toho nejlevnějšího. 71 ETH je v době psaní tohoto textu blízko 90 tisícům dolarů.

Proč stojí NFT tolik peněz

Zcela upřímně: Jde o cenovou bublinu. NFT i těch největších projektů mají samy o sobě pramálo užitku, kromě doufání ve vyšší cenu a pozdější odprodej. Pomocí BTC můžete platit v mnoha obchodech, platíte s ním poplatky síti či investujete do budoucna. V případě NFT zpravidla nezískáte vůbec nic. Nemají vnitřní inherentní hodnotu.

To neznamená, že se na nich nedá vydělat. Zároveň ale s sebou nesou obrovské riziko, které je takřka nesrovnatelné s čímkoliv jiným. Investici do NFT lze do puntíku přirovnat k herním automatům.

„Justin Bieber přes víkend prodělal 1,23 milionů dolarů na své investici do Bored Ape NFT.“ Zdroj: Thechainsaw.com

Vyplatí se NFT koupit?

Takovou otázku si položi skoro každý, kdo se dočte, co je NFT. Abychom pečlivě ukázali možná rizika, sepíšeme je do seznamu:

  • Finanční riziko z investice do NFT je stoprocentní – není ojedinělé, že se projekt zruší.
  • NFT jsou plné podvodníků.:To se netýká ani zdaleka všech projektů, ale právě charakter bubliny a chamtivost podvodníky přitahuje. Více o podvodech zde.
  • NFT nemají inherentní hodnotu. Mají pouze hodnotu, kterou jim přiřkne kupující.
  • Jde o obrázek na internetu.

Místo NFT byste měli zvážit aplikaci strategie DCA do důvěryhodných kryptoměn, především Bitcoinu. Ač mohou být příběhy o milionářích z trhu NFT vzrušující, replikace jejich úspěchu je takřka nemožná. Riziko je enormní.

Jiří Makovský
Jiří Makovský
LinkedIn Twitter
Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše