simplecoin logo
Budou USA budovat bitcoinové strategické rezervy?
Ostatní
7 min
06.08.2024

Kandidát na prezidenta spojených států Donald Trump minulý týden vystoupil na bitcoinové konferenci v Nashvillu a tak jak to umí, vzbudil tam veliký poprask. 

 

Nadcházející americké volby prakticky nejde nesledovat, jelikož se jedná stále ještě o post nejmocnějšího muže (či brzy možná ženy) planety. Na rozdíl od naší parlamentní republiky je moc v USA mnohem více koncentrovaná právě do rukou jediné osoby – prezidenta. 

Nedávný atentát na Donalda Trumpa, následné odstoupení Joea Bidena z boje o Bílý dům a jeho nahrazení další rozporuplnou kandidátkou Kamalou Harris v posledních dnech pořádně zahýbaly finančními trhy. A to ještě nemluvíme o výhledech na možnost globální recese, která trhy straší posledních 48 hodin – ale k tomu se ještě dostaneme.

S atentátem na Trumpa cena Bitcoinu prakticky v reálném čase vyskočila o cca 8 % nahoru, aby reflektovala jeho vzrůstající šance na znovuzvolení. Bidenovo odstoupení a nejisté přešlapování demokratické strany dalo Bitcoinu příležitost otestovat po delší době hranici 70 000 dolarů za minci.

 

Trump sklidil potlesk i kritiku

Trump, který jel sebevědomě na vítězné vlně poté vystoupil již ve zmíněném americkém Nashvillu a z jeho řeči vyplynuly tři zásadní body pro dnešní článek:

Krypto-prezident Trump

Zaprvé, z hlasitého kritika se Donald Trump proměnil na velkého obhájce celého kryptoodvětví v čele právě s Bitcoinem. Zde bych rád vybídl k opatrnosti, jelikož je Trump velice schopný politik a jeho tým mu prostě mohl dobře poradit, že držitelé kryptoměn – kterých je v USA někde mezi 50 až 100 miliony lidí, by mohli hrát zásadní roli v podzimních prezidentských volbách. Ještě v roce 2021 však Trump takto pozitivní názor na Bitcoin rozhodně neměl.

Zatímco Bidenova administrativa je proti kryptoměnám přinejmenším opatrná, leckdy až vyloženě nepřátelská, je Trumpovo vystoupení jako obhájce kryptoměn do jisté míry příjemná změna. Jistý vliv by v tomto mohlo hrát i role viceprezidenta JD Vance, který je hlasitým advokátem Bitcoinu.

USA jako krypto-velmoc

Dále Trump zdůraznil, že chce udělat vše pro to, aby se bitcoinovému byznysu v USA náramně dařilo a správně zmínil, že velká část úspěchu spočívá v tom, aby v USA byla dostupná levná elektřina v nadbytečném množství. I na toto se lze dívat pozitivně a negativně zároveň. Pokud by americká administrativa přestala házet krypto firmám klacky pod nohy, můžeme v následujících čtyřech letech zažít zlaté období bitcoinové adopce.

Zároveň je potřeba vztyčit varovný prst – další centralizace těžby v USA je jednoznačně nežádoucí – už nyní se mezi 35 – 40 % výpočetní síly, kterou se těží bitcoin nachází právě na území USA. 

Jakékoliv míchání se států do Bitcoinu lze navíc brát jako zprotivení se původnímu Satoshiho ideálu o oddělení peněz od státní moci. Na druhou stranu, teorie her okolo bitcoinu jasně říká, že „naskočení“ jednotlivých států do hry o poslední Bitcoiny se dříve nebo později nevyhneme.

Bitcoin ve strategických rezervách USA

Nejzajímavějším tvrzením Trumpa tak bylo, že by jako prezident podržel zhruba 210 000 bitcoinů, které USA nyní vlastní a vytvořil by z nich jakýsi zárodek nového „zlatého standardu“ – tedy strategickou rezervu, díky které by se podařilo americkou ekonomiku postavit zpět na nohy. Doslova pak zmínil, že Bitcoin pravděpodobně jednoho dne překoná tržní kapitalizaci zlata, což by reálně znamenalo přibližně 600 000 dolarů za jeden bitcoin.

Eventuálně by se tak mohla objevit příležitost, jak splatit velkou část amerických veřejných dluhů – což je věc, o které už zhruba 20 let nikdo ani nemluví, protože je jasné, že nikdo zmíněné dluhy ve skutečnosti splácet nechce.

Sestřih toho nejdůležitějšího z proslovu Donalda Trumpa naleznete zde

Americká ekonomika v křeči

No a jak si s Trumpovým výstupem poradila současná Bidenova administrativa? Okamžitě připravila plán na prodej dalších bitcoinů v hodnotě 2 miliard amerických dolarů (cca 30 000 BTC) a dala tím jasně najevo, že demokratická strana si s něčím takovým nehodlá špinit ruce. 

Navíc, dva dny na zpět přišly špatné zprávy o stavu americké ekonomiky. Stále narůstá nezaměstnanost i dluhy domácností a nyní už je i největším optimistům jasné, že Spojené státy stojí na prahu ekonomické recese. Zesilují hlasy, že Fed (americká centrální banka) to se svojí politikou utahování přehnal a finančníci dávají jasně najevo, že na záchranu situace (tedy včasné snížení úrokových sazeb) už může být pozdě.

Finanční trhy proto začaly masivně krvácet a i takoví giganti jako Apple odepsali i 10 % hodnoty svých akcií. Jen málo tak může překvapit, že Bitcoin, jakožto nejvíce likvidní finanční nástroj, obchodovaný tzv. 24/7 začal krvácet též – ráno 5. srpna se bitcoin dal koupit i za 49 000 dolarů (cca 1,1 milionu korun), což je nejnižší hodnota od poloviny února. 

Bitcoineři dál štosují saty

Proč jsou ale podobné scénáře pro Bitcoin dobrou zprávou? Předně proto, že podobnou analogii – byť tehdy způsobenou epidemií Covid-19 můžeme vypozorovat už v roce 2020. Tehdy se ekonomika sice zastavila z jiného důvodu, ale výsledek byl stejný. V celém světě se rozjely rotačky na peníze a trh zaplavily extra levné peníze, které se z velké části nalily právě zpět do bitcoinu a technologických akcií. 

Pravé bitcoinery tak nechává Trumpův výstup na konferenci v Nashvillu i současná ekonomická situace USA klidnými a jen trpělivě štostují saty a čekají, kdy se nevyhnutelně tisk peněz rozjede na novo. V současném systému už totiž jiné nástroje na odvrat těch nejčernějších scénářů neexistují. 

Proto i my si myslíme, že současná cena okolo 55 000 dolarů za bitcoin je velmi atraktivní a, že je čas nakupovat!

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše