simplecoin logo
Kde utratit bitcoiny
Kryptoměny
6 min
12.10.2024

O Bitcoinu se hovoří, jako o alternativě k současným penězům. Jaké jsou ale možnosti jeho využití v reálném světě denních potřeb? Za co dnes můžete utratit bitcoin v České republice?

Investoři do bitcoinu se všeobecně dělí do dvou kategorií. Ti, co svůj vzácný bitcoin neprodají nikdy a ti, kterým to nedělá problém. Pokud patříte do druhé skupiny jste tu správně. 

Bitcoin je tu s námi již od roku 2009 a za tu dobu jeho adopce (rozšíření) výrazně postoupila. Bitcoinem můžete platit na e-shopech, v restauracích, prodejnách automobilů. Za bitcoin se můžete nechat ostříhat, namasírovat i si pronajmout hotel nebo jet na dovolenou. Možnosti se neustále rozšiřují a my pro vás máme ochutnávku těch nejzajímavějších a také zdroj těch budoucích. Pojďme na to. 

Alza

Nejznámější a největší e-shop v ČR Alza.cz, je jeden z prvních velkých hráčů, který kryptoměnovým nadšencům otevřel svou náruč. Cokoli, co tento gigant prodává můžete zaplatit Bitcoinem, Lightning network (rychlejší a levnější forma bitcoinových plateb) a i dalšími altcoiny.

Qerko

Aplikace Qerko je na české gastroscéně velmi oblíbená, protože funguje jako rezervační systém, pro objednávku jídla, hodnocení návštěvníků a v neposlední řadě, jako platební systém, díky kterému nemusíte čekat na obsluhu, ale zaplatit hned jak potřebujete. Tato appka zařadila možnost platby bitcoinem a to včetně Lightning Network. V ČR ji využívají tisíce restaurací a kaváren.

Kaufland

Žádný z velkých obchodních řetězců zatím platbu bitcoinem nezavedl napřímo, ale například v Kauflandu je možné zaplatit pomocí poukazu koupeného přes portál Bitrefill.

Poukázkový portál Bitrefill

Poukázkový portál Bitrefill nabízí tisíce možných předplacených poukazů, které lze koupit za bitcoiny. Nabídka je široká. Poukazy nabízí například Hotels.com, Zalando, Amazon, Flightgift, FlixBu, Disney plus, Mall.cz, Adidas, Nike, H&M a mnoho dalších. 

Poukázkový portál Egifter

Egifter je obdobou Bitrefilu a nabízí další značky, u kterých lze koupit poukaz, jako jsou Airbnb, Apple gift card, Netflix, Sephora a další. 

Kde dále:

  • InSportLine – obchod se sportovními potřebami
  • Prusha 3D – kompletní sortiment od českého 3D tiskového krále
  • Muziker – obchod s potřebami pro hudebníky a kapely
  • Elektromob – obchod s elektronikou
  • Ferrari a Porsche – světoznámé luxusní automobilky, které se snaží vlísat do přízně kryptoměnovým investorům, kteří doposud sní o Lamborghini.

Charitativní organizace

Bitcoin začínají přijímat i charitativní organizace. Například The wather project. Možnosti se stále rozšiřují. Na pomoc ukrajině například přišlo v kryptoměnách přes 2,2 miliardy korun.

Cestování

Chcete-li za bitcoin cestovat, můžete kromě zmíněných poukazů využít například travala.com, což je v podstatě stejné, jako hotels.com nebo zakoupit letenky přes portál AirBaltic.

Další služby stále přibývají

Pokud byste hledali nějakou speciální službu za bitcoiny nebo byste ji i sami chtěli nabídnout, můžete využít mapy, které shromažďují informace o místech, kde lze bitcoinem platit a za co. Jednou z českých map je berubitcoin.cz, a Coin-map případně existuje světová mapa Coinmap, fungující obdobně. 

Kde utratit bitcoin

Platební karta s kryptem

Vše zmíněné umožňuje směnit kryptoměny za poukazy nebo rovnou za dané služby. Lze ale jít ještě dál a využívat platební karty, na které je možné kryptoměny „nahrát“ a nakupovat těmito kartami kdekoli, kde je přijímaná MasterCard nebo Visa. Mezi tyto projekty patří například Gnosis, Mercuryo s MasterCard, Coinbase card s VisaCard a mnoho dalších. 

Platební brána

Velmi zajímavým způsobem nákupu online za kryptoměny mohou být také platební brány, které tuto možnost nabízí. V ČR je to například Confirmo, nebo Gopay. Jednoduše si nastavíte způsob platby a obchodník dostane fiat nebo krypto, dle jeho výběru. Výrazně to však rozšiřuje možnosti platby krytoměnami.

Bitcoin za hranicemi ČR

Je zvláštní, že v ČR zatím není e-shop se šperky, který by přijímal kryptoměny a také, že velcí leadři v oblasti doručování jídla domů, jako je Rohlík nebo Košík tuto možnost také ignorují. Pokud se podíváme za naše hranice, tak například americký stát Luisiana legalizoval platbu daní a dalších služeb kryptoměnami a podobných neustále přibývá. Ve švýcarském Luganu zaplatíte kryptoměnami v McDonaldu i za parkování a vzniká tam unikátní bitcoinový ostrov. 

 

Je jen otázkou času, než se podobné aktivity objeví i u nás. 

Do té doby doporučujeme dokupovat a štosovat, třeba u nás na Simplecoin.

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Dlouhodobě se věnuje vzdělávání veřejnosti a finančních poradců v oblasti kryptoměn. Mimo to založil projekt Dědění kryptoměn, který vysvětluje, jak bezpečně předat kryptoměny právoplatným dědicům.​

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše