simplecoin logo
9 důvodů proč doporučujeme peněženky Trezor
Bezpečnost
6 min
20.09.2024

Na trhu jsou desítky hardwarových peněženek, Simplecoin však dlouhodobě podporuje především produkty značky Trezor. V tomto článku vám představíme 9 důvodů proč si myslíme, že je Trezor nejlepší volba.

Kryptoměnovou poučku „Not your keys, not your coins“ není třeba představovat, ale až vznik první hardwarové peněženky dal uživatelům snadný a jednoduchý způsob uložení a zálohy kryptopeněženky. V tomto okamžiku začíná náš příběh i příběh Trezoru.

Český vynález

Málokdo ví, jak obrovský zářez udělali do kryptoměnové historie dva bitcoineři Marek Slush Palatinus a Pavol “Stick” Rusnák. V rámci jejich zájmu o bezpečné uložení bitcoinu pomohli implementovat do bitcoinové sítě tzv. BIP 39, který pomocí hashovací funkce vytvoří z privátního klíče 12-24 anglických slov. Díky této inovaci mohla vzniknout první hardwarová peněženka Trezor One a odstartovat tak opravdu jednoduché a bezpečné držení kryptoměn.

Otevřený kód = jistota bezpečí

Trezor se již od začátku vydal, stejně jako bitcoin, cestou otevřeného kódu. Každý si tedy může ověřit, že zařízení nemá žádná zadní vrátka a že vše funguje 100% tak jak má. Tuto jistotu vám nedá žádná jiná hardwarová peněženka. Ale Trezor jde ještě dál a snaží se vytvořit vlastní bezpečnostní čip, který by měl naprosto otevřenou architekturu, což je ve světě čipů naprosto bezprecedentní. A ve světě HW peněženek rovněž.

Zabezpečení vašich kryptoměn

Kdybychom tu měli popisovat, všechny způsoby, jak Trezory ochraňují vaše kryptoměny, měl by článek několik desítek stran. Vypíchneme tedy to nejdůležitější. 

  • Peněženky mají displej, díky kterému vidíte kolik kam doopravdy posíláte a až fyzickým stiskem tlačítka/displeje transakci potvrdíte. [nehacknutelné] 
  • Na aplikaci Trezor Suite lze zapnout funkci TOR a zamést tak na internetu stopy při práci s kryptoměnami.
  • PIN se zabezpečením proti sledování monitoru (Screen Loggingu a Screen Capture Attacku) s důmyslnou ochranou proti bruteforce attacku. 
  • Snad žádná peněženka nemá tak dobře zpracovanou uživatelskou přívětivost skrytých peněženek, jako právě Trezory. Snadné vytváření i logování. V Trezoru si jich můžete založit neomezené množství s možností pracovat v nich s libovolnými kryptoměnami. V dnešní době se již jedná o nepostradatelnou druhou vrstvou ochrany krypto-majetku.
  • Donedávna byly Trezory jedinou peněženkou s pokročilou zálohou Shamir Backup. Tedy rozdělením seedu na více seedových sad. Ideální pro větší majetky. Dnes už tento standard přebírají i další peněženky, aby se snížilo riziko závislosti na jedné značce peněženek.
  • Trezor navíc po třech měsících maže data o svých klientech, kteří přes něj udělali objednávku. Snižuje se tak možnost úniku citlivých informací, jako se to stalo konkurenčnímu Ledgeru

Neuvěřitelné dobré UX

To, co nás na Trezoru velmi baví, je jeho UX, které je i při komplikovanosti produktu extrémně hladké, logické, s podporou češtiny a zkrátka funkční.

Na Trezoru si velmi cením jejich filozofie respektující soukromí uživatelů. Mají unikátní produkt, který se ostatní snaží jen špatně okopírovat a těším se, až se jim podaří nasadit open-source čipy Tropic Square, které budou naprostým unikátem.
Pavel Niedoba
Pavel Niedoba (CEO Simplecoin)

Otevřenost, Support, Trezor Expert

Čímž se dostáváme k samotnému supportu Trezoru. Znalostní databáze, technická podpora,  v roce 2024 spuštěná služba Trezor Expert berou výmluvy každému, kdo by chtěl tvrdit, že sám nedokáže peněženku nastavit. Navíc díky globálnímu působení jsou videa o nastavení Trezoru ve všech jazycích a od stovek youtuberů po celém světě. 

Trezor Expert

Kvalita vs. cena

Dnes nejlevnější model Trezor One začíná s cenovkou na 1499 Kč a nová generace TS3 se secure elementem EAL6+ stojí 1899 Kč. Za tuto cenu dostanete velmi kvalitní zařízení, které naprosto pokryje všechny vaše potřeby v oblasti vlastního držení kryptoměn a to včetně stakingu. Získáte spolehlivý kus elektroniky, který je nenápadný, elegantní a především odolný a funkční. A když ho zničíte, nebo ztratíte? Nemusíte se bát o data, ani krypto. Stačí obnovit z vaší zálohy a jedete dál.

Pokud se tedy rozhodujete po čem sáhnout, abyste skutečně zabezpečili vaše digitální aktiva. Volba je za nás jasná. Pokud to navíc uděláte přes náš affiliate link, budeme rádi.

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Dlouhodobě se věnuje vzdělávání veřejnosti a finančních poradců v oblasti kryptoměn. Mimo to založil projekt Dědění kryptoměn, který vysvětluje, jak bezpečně předat kryptoměny právoplatným dědicům.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše