simplecoin logo
Bitcoin a válka – ochraňte svůj majetek díky kryptu
Bezpečnost
8 min
23.09.2024

Kryptoměny byly vytvořeny, jako alternativa k finančním systémům. Ve válečných stavech, při přírodních pohromách, finančních krizích nebo v autoritářských režimech se stávají nepostradatelným nástrojem přežití.

Pnutí ve světě stále sílí o čemž svědčí i počet a rozsah aktivních válečných konfliktů. Smutné prvenství mezi těmi nejlépe zmapovanými patří konfliktu na Ukrajině – kde válka díky ruské agresi zuří již déle než dva roky.

Ukrajina v čele žebříčků uživatelů kryptoměn

Již před válkou se Ukrajina mohla pyšnit vysokým užíváním kryptoměn. Odhady se různí, protože neexistují zcela přesné metriky, ale většina žebříčků řadí Ukrajinu do TOP 5 některé dokonce do TOP 3 zemí s největším využitím kryptoměn.

Není to úplná náhoda – jedná se o zemi se skvělým pokrytím vysokorychlostním internetem a populací, uživatelsky zdatnou v moderních IT technologiích. Navíc když na Ukrajině dorazíte do banky (a to platí i mimo válečný stav), narazíte na problém, často bagatelizovaný pod pojmem „nařízení centrální banky.“ Tedy souhrn zákazů, omezení a na první pohled nelogických limitů týkajících se peněz klienta. 

Vrozená nedůvěra k režimu u občanů post-komunistických zemí je tu zakořeněná ještě silněji, než v Česku, kde mnozí lidé ku svému neprospěchu trochu ztrácí ostražitost. Ukrajinci ale nevěří bankám a často ani svojí vládě – ostatně mají k tomu dobré důvody. Byla to právě válka, která zemi uvrhla do všeobecného chaosu a přístup Ukrajinců k tradičním peněžním službám se tak ještě zhoršil.

Právě toto vytvořilo poměrně unikátní podhoubí pro rozšíření kryptoměn v čele s Bitcoinem – nemůžeme ale opomenout ani roli stablecoinů v čele s USDT, neboli Tetherem

Jednotlivec získává sílu porazit systém

„Velmi důležitý je fakt, že (kryptoměny) nelze zmrazit, platby nemůžou být cenzurovány a také to, že jdou používat bez svázání s identitou občana – to je snad ještě důležitější,” nechal se slyšet Alex Gladstein, šéf strategie pro Nadaci lidských práv – a má absolutní pravdu.

Snad bychom ještě dodali, že pro spoustu lidí nejenom z Ukrajiny se jedná o jeden z mála, ne-li jediný nástroj, jak aktivně ochraňovat svůj majetek proti inflaci pomocí investování, či spoření v Bitcoinu. Ve válkou zmítané zemi neexistuje tradiční burza. Kupování bytů se z logických důvodů ukázalo jako relativně hloupé řešení (jakkoliv možná dávalo smysl před válkou). Vláda – opět poměrně z logických důvodů, které mě ale jako jednotlivce snažícího se ochránit sebe a svou rodinu nemusí zajímat – značně omezila přístup Ukrajinců k hotovosti. Jinak řečeno, jednotlivec dostává do ruky nástroje jak efektivně obejít systém a ochránit svoje zájmy.

Fyzické měny a kryptoměny

Hodně občanů se i přesto snaží shromažďovat dolary. Často stále ve fyzické podobě – která je ale velmi nepraktická. Hrozí krádež, zabavení, v horších případech i zastřelení „pro pár dolarů navíc“. Značná část Ukrajinců proto používá dolary virtuální – USDT. Tether se určitě vyplatí pro rychlé vypořádání menších plateb, problém Tetheru ale spočívá v tom, že podobně jako „klasický“ dolar podléhá inflaci, tedy znehodnocování kupní síly. 

Tři tipy pro ochranu zdraví a majetku

Na internetu lze dohledat spoustu příběhů, které popisují způsoby, jakými se Ukrajinští obyvatelé vypořádávají s dopady války pomocí kryptoměn – ať už se jedná o úprk do bezpečí jiné země a žádost o azyl, ochrana před zkorumpovanými pohraničníky, kteří jinak cennosti rádi zabavují, nebo třeba skupina zahraničních turistů, která si v prvních dnech za Bitcoin koupila ojeté Audi a uprchla do bezpečí.

Tyto příběhy mají mnoho společného a dají se z nich vyčíst tři jednoduchá pravidla, kterými byste se měli řídit a myslet na ně:

1. Připravte se dopředu

Naučit se pracovat s kryptoměnami v momentě, kdy už padají rakety může být dost těžké. Zmínit můžeme lokální výpadky elektřiny, internetu, zavřené banky, mrtvé bankomaty. V tento moment chtít na ulici kupovat USDT nebo Bitcoin může být dost složité až nemožné. Krátkodobě může dojít k velkým výkyvům ceny nejenom virtuálních měn ale i samotné hotovosti. Ukrajinská hřivna ale i ruský rubl zažily největší otřesy důvěry a ztráty hodnoty v novodobé historii.

Ideální je tedy naučit se základy dopředu – jak bezpečně uchovat kryptoměny, jak je nakoupit (od toho jsme tu my), stát se součástí menší lokální komunity, kde můžu peníze, zboží či práci směnit za krypto už dopředu a dost pravděpodobně i později v případě konfliktu nebo např. živelné katastrofy.

2. Promyslete způsob zálohy

Uchovávat všechny vaše kryptoměny v mobilní appce v mobilu není zrovna vhodné řešení ani v mírových dobách. Za války to může být ale holý nesmysl. Nemějte všechna vejce v jednom košíku. Mít něco v mobilu pro instantní platby je jistě pochopitelné. Promyslete ale i možnou variantu, kdy bude potřeba vaše krypto přenést přes hranice – k tomu už je vhodnější zašifrovaný flashdisk, ideálně rovnou HW peněženka jako je Trezor, ale byly zaznamenány i případy, kdy si lidé z důvodu obav o svoji bezpečnost svoje seedy uchovali krátkodobě pouze v hlavě.

Zapamatování 12 nebo 24 slov určitě může být dobré řešení v extrémních případech – dlouhodobě jej ale nemůžeme doporučit. Hrozí zapomenutí, pomíchání slov, úraz, smrt… a prostředky budou nenávratně ztraceny. V takovém případě je vhodnější použít skrytou peněženku s passphrase – samotný seed potom můžete vyzradit dotírajícímu pohraničníkovi a přitom nepřijít o všechno, protože vaše prostředky budou dále chráněny silným heslem, které znáte pouze vy nebo např. nejbližší rodina.

3. Peníze nejsou všechno

Třetí tip je velmi stručný a chladně úderný: I když je jistě nemilé přijít o všechno, myslete na svůj život. Vždy je lepší scénář přijít o všechny peníze, ale zůstat pokud možno zdravý. Peníze opravdu nejsou všechno a dají se vždy vydělat znovu.

Chcete-li s přípravou začít, postupujte podle bodu jedna a vzdělávejte se. Třeba i tak, že budete číst náš blog. Studujte kryptoměny a nakupujte přes důvěryhodné zdroje jako je například nejstarší česká směnárně kryptoměn Simplecoin!

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše